Stanovanjska hiša Moščanci
Družinska hiša.
Moščanci, Slovenija

Ogrevamo, hladimo in prezračujemo trajnostno.

Čiste linije, veliko stekla, moderen dizajn. Ta sodobna družinska hiša na Goričkem postavlja nove standarde ne samo v arhitekturi, ampak tudi v energetski učinkovitosti.

Izziv/ Hiša namenjena dvema osebama je zahtevala koncept trajnostne energije - ogrevanje, priprava tople sanitarne vode in centralni prezračevalni sistem - za skoraj nepredušno hišo z odlično izolacijo.

Rešitev/ Hiša z 140 m2 ogreva in hladi reverzibilna toplotna črpalka Dimplex LA 9 S TUR, ki prav tako pripravlja toplo sanitarno vodo. Centralni prezračevalni sistem Paul zagotavlja obilo svežega zraka v vsaki sobi.

Prihranki/ 70 % manj porabe energije kot pri ogrevanju z fosilnimi gorivi (npr. olje in plin) in 30 % nižje emisije CO2. Leto za letom.

Dom starejših občanov Rakičan
Dom starejših občanov Rakičan.
Rakičan, Slovenija

Izziv/ V zimskem času je 7.000 m² doma starejših občanov treba ohranjati toplo - vzdržno in poceni.

Rešitev/ Namesto zgolj ene visoko zmogljive toplotne črpalke sta bili nameščeni dve toplotni črpalki sistema voda/voda WIH 120 TU, kar je omogočilo idealno temperaturo v vsaki sobi, brez izjemno visokih stroškov in ob enem je le-to prineslo prihranke pri porabi.

Logisticni center Kema
Logistični center Kema.
Puconci, Slovenija

Rešitev/ Logistični center Kema d.o.o. se ogreva z 90- kilovatno toplotno črpalko Dimplex, sistem voda/voda, električne priključne moči 17 kilovatov pri temperaturi podtalnice 10 stopinj in temperaturi ogrevalne vode 35 stopinj Celzija. Ogrevane površine v industrijskem objektu je 75 % oziroma 1.420 kvadratnih metrov.

Prihranki/ Razlika med naložbo v naveden ogrevalni sistem in najcenejši ogrevalni sistem se s prihrankom pri obratovanju pokrije v obdobju treh let in pol. Tak sodobni ogrevalni sistem je naložba, ki se obrestuje, če se načrtovanja lotimo pravočasno in strokovno.

Hotel Kaliska
Hotel Kaliska.
Pernica, Slovenija

Rešitev/ Ogrevanje objekta in priprava tople sanitarne vode se izvaja s pomočjo toplotno črpalke Dimplex, sistem zemlja/voda, kar pomeni, da je vir toplote površinski zemeljski kolektor izveden v globini zemlje 1,8m. Ogrevalni sistem v objektu je nizkotemperaturni (talno, stensko in stropno gretje), pričakovano grelno število je 4,5. Hlajenje objekta poteka na pasivni način, pri tem izkoriščamo hlad zemlje, kateri smo celo zimo odvzemali energijo in z njo ogrevali prostore in toplo sanitarno vodo. Ta hlad se brez delovanje toplotne črpalke preko toplotnega prenosnika prenaša v ogrevalno hladilni sistem stenskega in stropnega ogrevanja/hlajenja. V objektu je vgrajena prezračevalna naprava z rekuperacijo, tako da izrabljen zrak iz prostora ogreje zunanji sveži zrak, ki prihaja v prostor. Ta ista naprava ima nalogo, da odvzame preveliko vlago svežemu dovodnemu zraku, zaradi česar je počutje v prostorih ugodnejše.

Prihranki/ Za ogrevanje objekta in pripravo tople sanitarne vode, bi potrebovali cca. 14.000 l kurilnega olja, kar finančno pomeni 12.880 EUR. S toplotno črpalko bomo porabili 31.500 Kw/h elektrike, kar finančno pomeni 3.700 EUR. Izračun je samo za ogrevalno sezono, zato ne smemo pozabiti, da s kurilno napravo na olje objekta nebi mogli hladiti in bi potrebovali dodatne hladilne naprave. Poleg pozitivnih finančnih učinkov, pa ne moremo zanemariti, da s toplotno črpalko prispevamo k čistejšemu okolju, saj je izpust CO2 do 65 % nižji.

Stanovanjsko poslovna stavba Murska Sobota
Stanovanjsko poslovna stavba.
Murska Sobota, Slovenija

Izziv/ Stanovanjski blok z osmimi nadstropji, se je ogreval z oljnim kotlom v skupni kotlovnici za več blokov. Oljni kotel je bil že dotrajan in je bila v vsakem primeru potrebna obnova cele kotlovnice. Delno so stanovanja s talnim ogrevanjem, delno pa z nizkotemperaturnimi radiatorji.

Rešitev/ Vgrajeni sta toplotni črpalki voda/voda tipa SIH 40 TE in WI 180 TU, ki samostojno ogrevata cel objekt ter pripravljata toplo sanitarno vodo preko celotnega leta.

Domov Reference